БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ

Историята на Black Friday или историята на големите намаления

Остава точно седмица до най-дългоочакваното събитие за милиони търговци и потребители – Черният петък. Денят, в който цените падат главоломно, а оборотите се вдигат рязко. Истински триумф на икономиката. Истерията покрай Черния петък може да се сравни единствено с пазаруването покрай коледните празници.

Но Черният петък всъщност има много по-дългогодишна история, която мнозина от вас не знаят. И тъй като обичаме намаленията, но още повече обичаме да даваме добавена стойност на нещата, които правим, искаме да ви разкажем историята на Черния петък (в случая на GM Beauty Hair Care го наричаме Shiny 😊).

Черен петък е неофициално име за петъка след Деня на благодарността, който е един от най-важните празници за Съединените щати. Денят на благодарността се отбелязва на четвъртия четвъртък на ноември и е повод семействата да се събират заедно около богата трапеза и да споделят с най-близките си нещата, за които са благодарни. А петъкът след Деня на благодарността се счита за началото на коледния пазар в Америка от далечната 1952 г., но терминът „Черен петък“ не се използва по-широко през последните 20 години. Тази година този ден се пада на 28 ноември и съответно Черният петък е на 29 ноември. 😊

В САЩ Черният петък се счита и за старт на коледното пазаруване, като от 2005 г. насам той се счита и е най-натовареният ден в годината за пазаруване. Много магазини започват своите рекламни кампании седмица преди това, а намаленията влизат в сила от полунощ на Деня на благодарността. Тази треска за изгодни покупки води началото си от празничните паради за Деня на благодарността и Деня на Дядо Коледа, които в края на XIX и началото на XX век се спонсорират от универсалните магазини, за да популяризират рекламните си послания и предстоящи намаления.

Това естествено води до множество полемики и вълна на недоволство от страна на по-дребните търговци, които също разчитат на коледното пазаруване, за да повишат оборота си, разчитайки на по-дълъг период, през който да важат намаленията. Затова през 1939 г. президентът на САЩ Франклин Рузвелт издава реформа, с която обявява, че Денят на благодарността ще се чества през четвъртия четвъртък на ноември, а не през последния. Това решение дава шанс през определен период празничното пазаруване да стартира по-рано и съответно да засегне повече търговци и потребители.

Черният петък все още не се е превърнал в национален празник в САЩ, но е възможно и това да се случи в следващите години, тъй като интересът към него става все по-голям. За съжаления неговата масовост дава възможността на некоректни търговци да се възползват от своите купувачи, като изкуствено завишават цените или предлагат „изостаналата“ стока на по-ниска цена за сметка на новите артикули.